Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ: Μαχαίρι σε συντάξεις-φοροαπαλλαγές. 34 προτάσεις-σοκ
Μαχαίρι στις συντάξεις, κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και των φοροαπαλλαγών, είναι μερικές από τις προτάσεις σοκ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει την δημοσιονομική της προσαρμογή.
Παράλληλα κάνει αυστηρές συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές και διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η προσαρμογή θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, ενώ απαιτείται ισχυρή δέσμευση για την σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών, αλλιώς παραμονεύει ο κίνδυνος παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης εάν αποτύχει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Το ΔΝΤ προβλέπει σε έκθεσή του ότι η ελληνική οικονομία, που αντιπροσωπεύει το 2,5% της ευρωζώνης, θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος με την ανεργία να αυξάνει στο 9,5%. "Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης".
Το ΔΝΤ αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να επιδεινωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ από 5% πέρυσι, αρκετά υψηλότερα από το όριο του 3% της ΕΕ, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 108,5% του ΑΕΠ.
"Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης παραμένει υπό πίεση, με έλλειμμα στα έσοδα και κάποιες επιπλέον δαπάνες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει εν μέρει με μέτρα σταθεροποίησης και μέτρα φορολογικού χαρακτήρα. Το ποσοστό του χρέους αυξάνεται γρήγορα από τα ήδη υψηλά επίπεδα", πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ είπε ότι η μεγάλη δημοσιονομική ανισσοροπία και το εξωτερικό χρέος της χώρας καθιστούν την οικονομία της ευπαθή και τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απώλεια ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης εάν οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες παραμείνουν αδύναμες.
"Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στην Ελλάδα", είπε το ΔΝΤ. Είπε ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι περίπου στο 147% του ΑΕΠ, με τα δύο τρίτα να αντιστοιχούν σε δημόσιο χρέος.
Το ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στην δημόσια διοίκηση, τις κρατικές εταιρίες και την αγορά εργασίας.
Επίσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για νέες προσπάθειες στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση για υψηλό κόστος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Η έκθεση του ΔΝΤ απηχεί τις εκτιμήσεις άλλων διεθνών οργανισμών για την Ελλάδα, που επίσης αναμένουν αρνητική ανάπτυξη το 2009, για πρώτη φορά μετά το 1993, μετά από ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση διατηρεί τις ελπίδες της ότι η χώρα θα αποφύγει την ύφεση, προβλέποντας μηδενική ανάπτυξη για φέτος.
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές βασίζουν την πιο θετική τους εκτίμηση στις περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις για την φετινή τουριστική περίοδο και τις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ επενδύσεις για υποδομές, συγκριτικά με το ΔΝΤ.
"(Το ΔΝΤ) βλέπει μεγαλύτερη ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές, που απαιτούνται για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την αποφυγή να επαναληφθεί η σημαντική διεύρυνση των spreads", είπε.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bund διευρύνθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 300 μονάδων βάσης το Φεβρουάριο, με τους επενδυτές να πωλούν ομόλογα περιφερειακών αγορών, ωστόσο έκτοτε μειώθηκαν στις 120 μονάδες βάσης περίπου.
Οι 34 προτάσεις-σοκ του ΔΝΤ
· Έσοδα:
o Περικοπή φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης
o Μείωση απαλλαγών στα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία
o Φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων με αντικειμενικά κριτήρια
o Αντιμετώπιση της παραοικονομίας
o Μείωση των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης για ναυτιλιακές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, περιορισμό εκπτώσεων και απαλλαγών κατά περιπτώσεις
o Μείωση των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις
o Δύο αντί για έξι συντελεστές ΦΠΑ
o Μείωση αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ
o Περικοπή ειδικών απαλλαγών από ΦΠΑ
o Αύξηση ορίου για τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ
o Υποκατάσταση της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα από την εμπορική
o Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών εταιρικών ακινήτων και ακινήτων ιδιωτών
· Δαπάνες:
o Συγκράτηση μισθολογικών αυξήσεων
o Μείωση υπεράριθμου προσωπικού στο Δημόσιο με μερική μόνο αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται
o Περιορισμό γραφειοκρατίας
o Μείωση αμυντικών δαπανών
o Νέες μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Ασφαλιστικό:
· Υπολογισμός σύνταξης με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου και όχι την τελευταία πενταετία
· Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης
· Κατάργηση δώρων και επιδομάτων αδείας για τους συνταξιούχους
· «Μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις
· Μείωση εισφοροδιαφυγής
Δημόσια διοίκηση:
· Μείωση δημοσίων οργανισμών, μείωση προσλήψεων και περιορισμό των πολιτικών προσλήψεων
· Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων στις επιχειρήσεις που το Δημόσιο έχει ποσοστό
· Αύξηση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ
· Μηδενισμό ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ εντός 5 ετών
· Αύξηση της διαφάνειας
Αγορά προϊόντων και υπηρεσιών
· Περικοπή διοικητικών επιβαρύνσεων και μείωση γραφειοκρατίας
· Απελευθέρωση αγορών δικτύων
· Απελευθέρωση υπηρεσιών
· Αύξηση του προσωπικού και αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Αγορά εργασίας
· Τριμερές κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών ? συνδικάτων και δημοσίου με στόχο τη συναίνεση για συγκράτηση μισθών με αντάλλαγμα επενδύσεις και θέσεις εργασίας
· Μείωση του προστατευτισμού
· Επέκταση της μερικής απασχόλησης
ΠΗΓΗ¨