Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Νέο σκάνδαλο με τους μισθούς και τις συντάξεις βουλευτών

Αυτά που συμβαίνουν στη Μ. Βρετανία με τους βουλευτές δεν είναι τίποτα μπροστά στη μηχανή «τρελών» μισθολογικών, συνταξιοδοτικών αυξήσεων για τους βουλευτές, που στήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο
Όπως επισημαίνει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε με απόφασή του θέμα μεγάλης αύξησης των μισθών και των συντάξεων των βουλευτών. Αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ: «Η Δικαιοσύνη, ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις και ψηφίσματα της Βουλής από το 1964 και 1975 για εξομοίωση των αποδοχών βουλευτών - δικαστών, δέχθηκε ότι η σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού έχει ως συνέπεια ότι κάθε μεταβολή των συνολικών μηνιαίων αποδοχών αυτού επιφέρει αυτοδίκαια την άμεση αντίστοιχη μεταβολή του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης, που αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού της βουλευτικής σύνταξης».
Με την απόφασή του αυτή το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε συνταξιούχο βουλευτή που προσέφυγε σε αυτό ζητώντας αύξηση της σύνταξης που καταβάλλεται στο πλαίσιο του προβλεπόμενου εναρμονισμού της με τις αποδοχές και τις συντάξεις των ανώτατων δικαστικών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε με νομοθετική ρύθμιση το 2008, όταν ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε αυξήσεις της τάξης του 80% στους μισθούς και στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες, μάλιστα, πρόκειται να καταβληθούν αναδρομικά. Το συνολικό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο είναι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο από τα έσοδα που αναμένεται να εξασφαλίσει η έκτακτη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων του 2007.
Η μεθόδευση
Η «C.P.» είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το απαγορευτικό δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης των δικαστικών λειτουργών αλλά και το πρόβλημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που θα προκαλούσε η «αυτόματη» προσαρμογή των αποδοχών και των συντάξεων των βουλευτών. Η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε, παρά τις αντιρρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Σαν άλλοθι για τις δημοσιονομικά και κοινωνικά απαράδεκτες αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και, φυσικά, των βουλευτών χρησιμοποιήθηκαν οι μισθοί του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ξεπερνούσαν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Αντί, λοιπόν, να προχωρήσει στην αναγκαία μείωση των μισθών του προέδρου της ΕΕΤΤ και των διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών ή να αξιοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να καταργήσει μισθολογικά πρωτεία του προέδρου του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση Καραμανλή προτίμησε να μοιράσει 900 εκατ. ευρώ από αυτά που δεν έχει το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία θα καλυφθούν με πρόσθετους φόρους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ο στόχος ήταν διπλός: Η βελτίωση των, ούτως ή άλλως, καλών σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, για να προετοιμαστεί η κατάλληλη πολιτική, δικαστική διαχείριση των κυβερνητικών σκανδάλων, και η προετοιμασία θεαματικών αυξήσεων για τους ίδιους τους βουλευτές. Ο συνταξιούχος βουλευτής που προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιώθηκε θα λάβει, εκτός από τη σημαντική αύξηση, και ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ ως αναδρομικά.
Οι δαπάνες των Βρετανών βουλευτών που επιβάρυναν τους φορολογούμενους και προκάλεσαν πολιτική κρίση στη χώρα είναι πταίσμα σε σχέση με τη μεθόδευση της κυβέρνησης της ΝΔ, που οδήγησε σε ένα «φέσι» της τάξης των 900 εκατ। ευρώ για τους φορολογούμενους και έστειλε το λάθος μήνυμα για την ποιότητα και την αξιοπιστία της δημοκρατίας μας.
Γιώργος Κύρτσος City/press