Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα που εσχάτως ανακαλύψαμε και η χρυσή ευκαιρία

Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε λίγο πριν τις εκλογές ως Υπουργός Πολιτισμού την υπηρεσιακή μεταγωγή του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην Ολυμπία, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας.
Η αντικανονική αυτή απόφασή του είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ανάδειξη αυτού του μνημείου μετά από τόσα χρόνια ως σύμβολο ενότητας για τους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.
Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει ο Ναός αυτός να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία μια νέας διοικητικής Περιφέρειας που θα ενώνει αυτούς τους τρεις νομούς. Την Περιφέρεια Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Η αλήθεια είναι πως πολλοί Ηλείοι είναι Αρκάδες στην καταγωγή και μάλιστα Γορτύνιοι.
Η αλήθεια είναι πως ναι μεν ναι μεν ο ναός βρισκόταν διοικητικά εντός των ορίων της Μεσσηνίας, αλλά η αρχαιολογική αρμοδιότητα ανήκε παλαιότερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου – Ηλείας-Μεσσηνίας και κατόπιν στην Ηλεία.
Η πραγματικότητα τόσο για μας τους Ηλείους όσο και για τους Μεσσήνιους, είναι ότι αυτό το αρχαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, σχεδόν μικρότερο αντίγραφο του Παρθενώνα, φτιαγμένο όμως, όχι με μάρμαρο αλλά από τοπική πέτρα, είναι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Αρκαδικό μνημείο. Φτιάχτηκε από την πόλη Φιγαλεία, η οποία ήταν Αρκαδική. Η περιοχή Φιγαλεία σήμερα βρίσκεται στην Ηλεία.

Οι Ηλείοι πολιτικοί τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να αναδείξουν αυτό το μνημείο.
Διοργάνωσαν κάποιο Διεθνές Συνέδριο;
Απαίτησαν την επιστροφή των μαρμάρων αυτού του μνημείου από το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου;
Έφτιαξαν ένα δρόμο ώστε να έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες;
Έχουμε έναν θησαυρό δίπλα μας. Κι εμείς και οι Μεσσήνιοι και οι Αρκάδες οφείλουμε να τον αναδείξουμε. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τους τοπικισμούς και να κατανοήσουμε πως ο Απόλλωνας φώτισε τον Σαμαρά να μας δώσει αυτή την ιστορική ευκαιρία.
Ας ξεσκεπάσουμε τον ναό κι ας τον αποδώσουμε σε όλους τους κατοίκους της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.