Αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας
Σε μία προσπάθεια αναβίωσης του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας, δημιουργήθηκε η σύγχρονη «Αργώ», που θα ακολουθήσει την πορεία προς τη μυθική Κολχίδα, εκεί όπου ο Ιάσονας είχε μεταβεί κατορθώνοντας να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.Το ταξίδι, που θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί του Σαββάτου, θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Με την άφιξη του πλοίου στο Πότι θα αναβιώσει ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, πλαισιωμένος από πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πεντηκοντόρος «Αργώ», θα πραγματοποιήσει το ταξίδι τηρώντας πιστά όλους τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, κωπηλατώντας μόνο με το φως της ημέρας. Το συγκεκριμένο πλοίο σε κάθε προορισμό μεταφέρει το μήνυμα της συνεργασίας και συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων και την εξερεύνηση του κόσμου.
Στο Πότι της Γεωργίας θα παραστούν αντιπροσωπείες από τη Βουλή της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Α’ αντιπρόεδρο, Γιώργο Σούρλα, και το δήμο Βόλο, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Αλέκο Βούλγαρη.
Το όλο εγχείρημα της «Αργούς», επιχειρείται υπό την αιγίδα της Βουλής και του υπουργείου Πολιτισμού.
Η Αργοναυτική Εκστρατεία
Ο βασιλιάς Πελίας της Λοκρίδας στη Θεσσαλία, είχε πάρει χρησμούς ότι θα βρει το θάνατο από έναν απόγονο του Αιόλου και θα έπρεπε να φυλάγεται από έναν άνδρα που θα φοράει μόνο ένα σανδάλι. Τη στιγμή που ο Πελίας συνάντησε τον Ιάσονα, παρατηρώντας ότι φοράει μόνο ένα σανδάλι στο δεξί του πόδι, προκειμένου να τον απομακρύνει του έδωσε εντολή να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο Δέρας.
Το πλοίο για το ταξίδι, κατασκεύασε ο Άργος, ο γιος του Φρίξου από τον οποίο και πήρε το όνομα «Αργώ». Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν έλατα του όρους Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Διέθετε 50 κουπιά και στην πλώρη η Αθηνά είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βελανιδιά της Δωδώνης.
Στην Αργοναυτική εκστρατεία έλαβαν μέρος όλοι οι μεγάλοι ήρωες, που ανέρχονταν στον αριθμό των 50, με αρχηγό τον Ιάσονα. Συμμετείχε ο Ηρακλής, οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Ορφέας, ο Πηλέας, ο Λαέρτης, ο Τελαμών και η κυνηγός Αταλάντη, η μοναδική γυναίκα.