Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

44 χρόνια από την αποστασία…

44 χρόνια μετά οι αποστάτες είναι παντού, είναι δίπλα μας!...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πτώση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να υποστηρίξει τις αμερικανικές προτάσεις επίλυσης του προβλήματος, επικαλούμενος το Σύνταγμα της Ελλάδας που απαγόρευε την παραχώρηση ελληνικού εδάφους (στο τραπέζι είχε πέσει τότε η ιδέα παραχώρησης του Καστελόριζου στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα).
Είναι γνωστό ότι ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον είχε εκνευρισθεί με την ελληνική άρνηση λέγοντας στον Γιώργο Παπανδρέου «Fuck the Constitution» (γαμώ το Σύνταγμα) και πολλοί θεωρούν ότι η αποτυχία της συνάντησης Παπανδρέου – Τζόνσον αποτέλεσε την αρχή του τέλους της ελληνικής κυβέρνησης μερικούς μήνες αργότερα. Με τα Ιουλιανά ξεκίνησε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση που οδήγησε στην δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967 και στην συνέχεια στην τουρκική εισβολή και την de facto «επίλυση» του Κυπριακού.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Παπανδρέου – Τζόνσον και της αποστασίας μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο ντοκιμαντέρ «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα…