Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Το ιρλανδικό μοντέλο της λιτότητας...Γράφει η ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ(Κέρδος)


Δρόμο δραματικής λιτότητας «δείχνει» στην Ελλάδα η Ιρλανδία, η οποία χθες παρουσίασε τον πιο σκληρό προϋπολογισμό στην ιστορία της - ίσως δε και στην ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης. Μειώσεις μισθών έως και 15%, «μαχαίρι» στο κράτος πρόνοιας και τα επιδόματα ανεργίας και «χαράτσι» έως και 200.000 ευρώ στα πολύ υψηλά εισοδήματα είναι η «ιρλανδική συνταγή» για τη δημοσιονομική λύτρωση - μια συνταγή που το Bloomberg και ο Fitch υπέδειξαν ήδη από χθες ως το «παράδειγμα» που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

«Η Ιρλανδία αποτελεί το πραγματικό παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού είναι πολύ επιθετικά - θεωρώ ότι μ' αυτόν τον τρόπο η Ιρλανδία καταφέρνει να δώσει διαβεβαιώσεις αξιοπιστίας στις αγορές»..., δήλωσε ο αναλυτής του Fitch κ. Πολ Ρόουκινς...


Γράφει η ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ

Αλυσιδωτά σοκ προκαλεί ο προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, του πρώην «Κελτικού Τίγρη», που όμως αναδείχθηκε ως ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης.

Ο προϋπολογισμός στοχεύει σε εξοικονόμηση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2010 κι έρχεται ύστερα από δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς κατά το τελευταίο εξάμηνο και αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς και δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Μέσα στον τελευταίο χρόνο η Ιρλανδία έφθασε επανειλημμένα στο χείλος της χρεοκοπίας και αναγκάστηκε να διαθέσει κρατικά κεφάλαια 11 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζές της για να μην καταρρεύσουν, ενώ παράλληλα δημιούργησε και μια «κακή τράπεζα» που απορρόφησε τοξικά πάγια ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Μπράιαν Λένιχαν προβλέπει μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 760 εκατομμύρια ευρώ και βαθύ «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2010, οι μισθοί στο Δημόσιο θα μειωθούν κλιμακωτά, αναλόγως τους εισοδήματος: Η μείωση θα είναι της τάξης του 5% για τις πρώτες 30.000 του ετήσιου εισοδήματος, 7% για τις επόμενες 40.000 και θα φθάσει στο 10% για τις επόμενες 55.000.

Ακόμη πιο βαθιές θα είναι οι περικοπές για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους και μάνατζερ του Δημοσίου, όπου προβλέπεται: Μείωση μισθών 8% για όσους έχουν ετήσιες αποδοχές από 125.000 έως 165.000 ευρώ, 12% για εκείνους που έχουν ετήσιο εισόδημα από 165.000 έως 200.000 ευρώ και 15% για όσους έχουν ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ και άνω.(ΕΔΩ ΠΡΟΣΟΧΗ )

Οι περικοπές επεκτείνονται και στα μέλη της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 20%. Σε πραγματικούς όρους, όμως, ο πρωθυπουργικός μισθός θα μειωθεί σχεδόν κατά 30%, καθώς θα επιβαρυνθεί και με επιπλέον αυξημένη ασφαλιστική εισφορά.

Για τους υπουργούς της κυβέρνησης προβλέπεται μείωση αποδοχών κατά 15%, ενώ μαζί με τις αυξημένες εισφορές η καθαρή απώλεια εισοδήματος υπολογίζεται περί το 25%.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ο κ. Λένιχαν προανήγγειλε και ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ανακοινώνοντας ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Διαμήνυσε δε ότι εξετάζεται εισήγηση για τη σύνδεση των συντάξεων με την αύξηση του κόστους διαβίωσης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ψαλίδι» μπαίνει και στα επιδόματα ανεργίας, τα οποία περιορίζονται στα 100 ευρώ την εβδομάδα για τους νέους ανέργους 20 και 21 ετών που δεν έχουν παιδιά και στα 150 ευρώ την εβδομάδα για τους όλους τους υπόλοιπους ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Θύματα» της σκληρής λιτότητας πέφτουν και τα επιδόματα παιδιών τα οποία μειώνονται κατά 16 ευρώ τον μήνα και διαμορφώνονται στην κλίμακα από 150 έως 187 ευρώ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Οι βαθιές περικοπές δαπανών συνοδεύονται και από νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, με βασικότερη όλων την εισαγωγή «πράσινου» φόρου της τάξης του 15% ανά τόνο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Εκτακτη εισφορά-μαμούθ επιβάλλεται επίσης στα πολύ υψηλά εισοδήματα όλων των Ιρλανδών υπηκόων, ανεξαρτήτως του εάν ζουν και φορολογούνται στην Ιρλανδία. Οσοι Ιρλανδοί έχουν «παγκόσμιο» εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και ελέγχουν κεφάλαια (στην Ιρλανδία) ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και άνω θα καταβάλλουν κάθε χρόνο έκτακτη εισφορά 200.000 ευρώ.

«Η προσπάθεια που ζητάμε να καταβάλει ο κάθε πολίτης μ' αυτόν τον προϋπολογισμό είναι σημαντική, είναι όμως και η τελική μεγάλη ώθηση για να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό. «Η οικονομία μας», πρόσθεσε, «παραμένει σε ασθενή κατάσταση και η εθνική μας αυτοπεποίθηση έχει κλονιστεί, αλλά με τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση βλέπουμε ήδη τα πρώτα ορατά σημάδια ανάκαμψης».