Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

68 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, 13 Δεκεμβρίου 1943



Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα στις 09/12. Δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει. Την έντονη ανησυχία των κατοίκων κατάφερε, παραπλανώντας τους, να κατευνάσει ο Γερμανός Διοικητής, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται κανείς να πάθει τίποτε και ότι ο στόχος τους ήταν η εξόντωση των ανταρτών. Προχώρησαν αρχικά στην πυρπόληση σπιτιών που ανήκαν σε αντάρτες και αναζήτησαν την τύχη των Γερμανών τραυματιών της Μάχης της Κερπινής.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

"Σταγονίδια" στη Σχολή Ευελπίδων;Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ


Πού μας οδηγεί η Χούντα Παπαδήμου;
Ποιοι ανοίγουν τις «ντουλάπες» με τους «σκελετούς» της ιστορίας μας;
Ποιοι ετοιμάζουν παιχνίδια εις βάρος της Δημοκρατίας;
Είναι φανερό ότι κάποιοι φασίστες, στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, θα επιστρατεύσουν ακόμα και το «φάντασμα» του Τέως.
Ζούμε αναμφίβολα σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και πολλά από αυτά, τα οποία βιώνουμε, μας φαίνονται πρωτόγνωρα. Είναι όμως πραγματικά πρωτόγνωρα ή μήπως πρόκειται για ένα ακόμα τραγικό ντεζαβού; Μήπως πραγματικά το έχουμε ξαναδεί το έργο; Μήπως θα επιβεβαιωθεί για ακόμα μία φορά πως, όποιος δεν μαθαίνει την ιστορία του —και άρα δεν διδάσκεται από αυτήν— αναγκάζεται να την κάνει "επανάληψη" μέχρι να τη μάθει;